Mezőgazdasági, szőlészeti drón szolgáltatás

A XXI.században, már az agrár szektor szereplői számára is alapvető, hogy  a fejlett térinformatikai megoldások alkalmazása részét képezze a napi tevékenységüknek.

Amennyiben egy gazdaság (mezőgazdasági, szőlészeti, erdészeti, kertészet, stb.) lépést szeretne tartani a termelési versenyben akkor alkalmaznia kell ezen korszerű technológia nyújtotta szolgáltatásokat.

Az Eurosmart kft által alkalmazott légi távérzékeléses technológiák gyorsak és pontosak valamint költséghatékonyabbak a földi mérésekkel szemben. Képesek vagyunk rövid idő alatt nagy területről pontos és részletes információt szolgáltatni.

 

Az Eurosmart által végzett légi távérzékelési mérések (aktív illetve passzív) rendkívül nagy felbontású és részletes információt tudnak biztosítani a felmért mezőgazdasági területről és a rajta lévő növények egészségi állapotáról annak érdekében, hogy a gazdálkodó a lehető legrövidebb időn beleül cselekvési tervet készíthessen (készíttethessen) az agrár szakemberekkel a termények egészségi állapotának megóvása és a termés maximalizálás érdekében.

Szolgáltatásaink:

 • Növények egészségi állapotának vizsgálat

 • Különböző vegetációs indexek előállítása

 • Műtrágyázandó területek meghatározása, a napkitettségnek és a terület lejtésének függvényében

 • Mezőgazdasági parcellák/zónák lehatárolása

 • Precíziós mezőgazdasági alkalmazások (pl.: hiánytünetek és betegségek detektálása, gyomfelvételezés, biomasszavizsgálat, stb.)

 • Növényi vízháztartás vizsgálata

 • Talajtérképezés

 • Talajeróziós folyamatok vizsgálata

 • Talajdegradáció meghatározása

 • Domborzati tényezők felmérése

 • Földhasználati térkép

 • Belvíz okozta károk felmérése

 • Vadkár felmérés

A drónos feltérképezés segít beazonosítani a levéltetvek terjedését cukorrépa ültetvényeken.

 

Magyarországon kiváló minőségű cukorrépa ültetvények találhatók. Több éves nemzetközi projektünk során multispektrális és nagy felbontású RGB kamerák segítségével vizsgáltuk, hogyan lehet a leghamarabb felderíteni a régiónkban jellemző betegségeket, kártevőket ezen növénykultúrák esetében.

 

Az levéltetvek rendkívül aprók, de a cukorrépatermelők számára nagyon nagy és nagyon költséges problémákat okozhatnak. Ezen kártevők klorofilt vonnak el a cukorrépa leveleiből. A növény ahelyett, hogy cukrot termelne, minden energiáját arra összpontosítja, hogy az új leveleket növesszen, mely jelentős bevétel kiesést okozhat a termelőnek, hiszen őket a cukorrépa cukortartalma alapján fizetik ki A drón feltérképezés segít a termelőknek a levéltetvek és más kártevők korai felismerésében, a már keletkezett kár meghatározásában, hogy gyorsabb, pontosabb döntéseket tudjanak hozni a kezelések meghatározásánál.

 

Egy tipikus levéltetű-fertőzés akár egy százalékos veszteséget okozhat a cukorrépa cukortartalmában, ami több tonnás veszteséget jelent hektáronként. 

Az időbeni észlelés jelentős megtakarítást eredményez a termelőknek. Egyrészt a gyors reakció és kezelés miatt, másrészt pedig nem feltétlen kell a teljes területet vegyszerrel kezelni.

Szabad szemmel történő vizsgálatoknál mindig megvan a veszélyforrás, hogy rosszul mérjük fel a növények egészségügyi állapotát és emiatt rossz kezelési formát választunk. Ez a drónos feltérképezéssel teljesen kizárható, mivel itt a teljes területről megkapjuk a pontos NDVI térképet.

Szőlő

A szőlő ültetvényekre általánosságban jellemző, hogy térben és termesztéstechnológiai értelemben heterogének, az elérhető termőhelyi térképek nem napra készek, valamint felbontásuk nem megfelelő, ami miatt aktualizálásuk szükségszerű.

Az EUROSMART által használt (aktív és passzív) távérzékelési megoldások segítségével elérhetővé válnak olyan  alapadatok (pl.: sortávolság, sortájolás, sorközművelés, gyomosodás, víztartalom vagy tőkehiány stb.), melyek a szőlő ültetvények tájolásáról, méretéről, környezeti jellemzőikről, ültetvényen belüli kiegyensúlyozatlanságról biztosítanak információt.

Az így nyert adatok segítséget adnak a termőterületek fejlesztéséhez, valamint a szőlőterületek egészségi állapotának megismeréséhez.

Ezen adatok, információk megléte esetén egyszerűbbé válik a szőlő ültetvények felügyelete és precízebben lehet előrejelzést kalkulálni a várható terméshozamot illetően továbbá segítséget nyújt a szüret indítási idejére vonatkozóan. Ezen információk birtokában megalapozott döntések hozhatók az esetleges struktúra váltást illetően is.